KISKANÇLIK
Kıskançlık normal bir duygudur. Romantik ilişkilerde kıskançlığa tanım olarak bakarsak sevdiğimiz, değer verdiğimiz kişiye ya da ilişkiye yönelik bir tehdit algıladığımızda verdiğimiz tepkidir ve çok yaygındır.
Seven insan kıskanır mı? Hayır seven insan kıskanmaz. Bu duyguya neden olan bir çok etken vardır. Düşük benlik algınız varsa, terkedilmekten korkuyorsanız, bağımlı bir kişiyseniz, gerçekçi olmayan beklentilere sahipseniz, geçmişteki olumsuz yaşantılarınız, bireysel patolojiniz varsa ilişkide partnerinizin kıskanmanıza sebep olan sağlıksız davranışları varsa, kıskanırsınız.
Kıskançlığın yoğun olduğu ilişkilerde maalesef hikayelerde farklılaşıyor. Yaşanan ilişkide kıskançlığın tanımını belirlemeniz ve bunu partnerinize söyleminiz önemlidir.
Peki kıskandığımız zaman neler yaparız?
Kontrol etme arzusu, sosyal şiddet, takipler, dijital flört şiddeti, nerede – kiminle ne yapıyor konusunda olumsuz düşünceler başlar. Sosyal medya hesapları, mail şifreleri kurcalanır. Korku ve yalan bulma güdüsü aktiftir.
Bunlar sağlıksız olan bir ilişkiyi bitirmeye götüren duygulardır.
Sağlıklı olan kıskanma duygusu hangisidir.
Araştırmalara göre; evlilik terapilerine başvuran çiftlerin 3’te birinde bu sorun vardır. Bazen güven verici bir duygu olabilir hatta bazen ilişkiyi canlı bile tutabilir, duyguları güçlendirebilir. Küçük ve yönetilebilir dozlarda olunca ilişkinizde olumlu bir güç olabilir. Sağlıklı bir ilişki kıskançlığı yaşandığında bireyi değil ilişkimizi korumaya kontrol altına alırız bu yüzden bilinçli olarak çaba gösterip ilişkiyi motive eder sevgiyi ve cinselliği daha tutkulu hale getirebilir.